• Головна
  • В Одесі планують купити за кредитні кошти електробуси, - ФОТО
18:10, 24 квітня
Надійне джерело

В Одесі планують купити за кредитні кошти електробуси, - ФОТО

Фото: Одеська міськрада

Фото: Одеська міськрада

Одеська мерія готується до проведення тендера на закупівлю електробусів за кредитні кошти, які надасть Європейський банк реконструкції та розвитку.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua 

Під час сесії Одеської міськради, яка відбулася сьогодні, 24 квітня, депутати затвердили Угоду про передачу коштів позики, згідно з якою ОМР виступає гарантом КП "Одесміськелектротранс" при закупівлі  електробусів за кредитні  кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Гроші надаються в рамках урядової програми "Оновлення міського електротранспорту України". 

Раніше озвучувалися плани про закупівлю електробусів у рамках проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ". Про це говорили ще 13 липня минулого року на засіданні виконавчого комітету Одеської міськради. Тоді зазначалося, що Європейський інвестиційний банк готовий надати кредитні 13 мільйонів євро з фіксованою ставкою 2,34% на термін до 22 років з пільговим періодом 5 років. На ці кошти планували закупити 30 електробусів, які будуть здатні замінити 60 маршруток.

Також тоді стало відомо, що попередньо планується пустити електробуси від вулиці Паустовського до залізничного вокзалу. Довжина маршруту 35 кілометрів, а тривалість оборотного рейсу - 108 хвилин. Очікуваний інтервал руху - 6-8 хвилин.

В Одесі планують купити за кредитні кошти електробуси, - ФОТО, фото-1

Пізніше Міністерство фінансів України своїм наказом від 09.10.2023 року №536 погодило обсяг та умови надання місцевої гарантії Одеською міською радою у 2023 році, що надається для забезпечення виконання боргових зобов’язань комунального підприємства "Одесміськелектротранс" за позикою.

В листопаді  того ж року в мерії розповіли про очікувані результати від придбання нових електробусів:

  • доступність, комфорт, швидкість та регулярність перевезення пасажирів у Пересипському районі;
  • підвищення частки екологічного транспорту в місті;
  • заміщення маршрутних таксі;
  • зменшення викидів СО2 в атмосферу;
  • наближення до Європейських стандартів;
  • збільшення обсягу пасажироперевезень міським електротранспортом;
  • створення нових робочих місць.

Наразі в мерії говорять про придбання електробусів за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Вже анонсували підготовку до наступного етапу реалізації проєкту, а саме проведення тендера. 

"Ми з вами маємо аналогічний досвід із закупівлею тролейбусів за кошти ЄБРР. Вже декілька років вулицями міста їздять нові комфортні тролейбуси, тобто вже сьогодні надаємо одеситам якісну послугу. А місто поступово безболісно погашає кредит, який ми взяли під низький відсоток", - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов. 

Фото: Одеська міськрада

Фото: Одеська міськрада

Він також підкреслив, що місто має взагалі позбутися старого занедбаного транспорту, замінивши його комфортним та екологічним міським електротранспортом, який буде пристосований під потреби людей з інвалідністю.

Зазначимо, що електробус - це різновид пасажирських транспортних засобів, який рухається завдяки електродвигуну і здатний живитися не тільки від контактної мережі, а й від акумуляторних батарей на борту. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...