• Головна
  • На Думській площі відкрили тимчасову експозицію спільного артпроєкту митців з Одеси та Італії
16:45, 27 квітня

На Думській площі відкрили тимчасову експозицію спільного артпроєкту митців з Одеси та Італії

На Думській площі відкрили тимчасову експозицію спільного артпроєкту митців з Одеси та Італії

27 квітня 2024 року на Думській площі відбулося відкриття тимчасової експозиції спільного артпроєкту митців Одеси та Італії. В його основі — скульптура Михайла Реви, яка надихнула італійських дизайнерів Антоніо Батталья та Марка Андреоні, засновників бренду In Barberia.

Про це повідомили у міськраді.

Михайло Рева – скульптор, знаний не лише на батьківщині, а й за межами України. Останні два роки митець зосереджено працює над осмисленням викликів війни, з якими нам усім довелося зіштовхнутися. Скульптор досліджує предмети, що несуть у собі енергію війни, трансформуючи їх у нові метафоричні образи.

Мовою візуального мистецтва скульптор розповідає про злочини російської армії, використовуючи фрагменти знищеної техніки окупантів, зброї та осколків ракет, які ворог направляє для вбивства та руйнування цивільних об’єктів.

Скульптурна композиція «ПРОЗРІННЯ» або «EPIPHANY» (сталь і мідь) створена в 2024 році та представляє оправу для окулярів. Частина куль зображена у вигляді квітів, адже, коли вони розриваються в тілі людини, перетворюються на схожі за формою елементи. Є і ще один сенс, закладений у роботі: це букви «ХВ», які утворюються скульптурою. За словами автора, це не випадково, а є відсилкою до християнського «Христос Воскрес» як символу перемоги над смертю заради життя та любові.

«Головне для мене наразі – бути корисним. Тому я почав шукати способи працювати у сфері культурної дипломатії, та через свої роботи доносити інформацію про війну в Україні світові, не давати європейцям звикнути до війни, зробити їх союзниками українського народу не на словах, а на ділі. Для творчих людей катаклізми – це своєрідний катарсис. Я їздив до Бучі одразу після її звільнення, дивився та думав, як знайти образну мову, щоб розповісти про побачене. Вже коли повертався додому, дізнався про ракетний удар по Кароліно-Бугазу, коли російська ракета впала приблизно у 100 метрах від нашої дачі, яку ми завжди називали «територією любові». З сусідами ми зібрали осколки ракети і навіть у цих уламках відчувалась безмежна енергія смерті, яку акумулювала людина, щоб забрати життя», - розповів Михайло Рева.

Скульптура Михайла Реви «ПРОЗРІННЯ» або «EPIPHANY» експонуватиметься на Думській площі Одеси під час Великодніх свят. Італійці надихнулися ідеєю скульптора та запропонували автору виготовити лімітовану серію оправ для колекціонерів та широкої публіки. Алекс Сіно використовуватиме ескіз оправи для оформлення обкладинки диску спільного музичного альбому з зірками світового масштабу. Крім того, найближчим часом скульптуру буде перевезено до Італії та представлено під час Венеційської бієнале.

На Думській площі відкрили тимчасову експозицію спільного артпроєкту митців з Одеси та Італії, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...